Invert Ontwerp
0548 - 654622
www.invert.nl

Het dak gaat er af bij Erve Hofman!

Persbericht: Hellendoorn, 26 september 2013.

Erve Hofman met potstalEen van de belangrijkste en mooiste rijksmonumenten van het meer dan 900 jaar oude Hellendoorn is Erve Hofman. Sinds 1963 is in deze monumentale Nedersaksische boerderij een museum gevestigd. Erve Hofman is gespecialiseerd in werktuigen en gebruiksvoorwerpen van het boerenleven. Samen met het dorpsmuseum De Valkhof wordt het geëxploiteerd door Stichting Oald Heldern de Noaberschop met zo’n 125 actieve vrijwilligers.

Naar een nieuwe museumzolder
De hooizolder van Erve Hofman wordt momenteel gebruikt als opslagruimte. De zolder heeft een bruikbare oppervlakte van 120 m² en is zeer goed geschikt te maken als expositieruimte voor bijvoorbeeld wisselende tentoonstellingen.

Wat gaat er gebeuren?
De rieten kap van het rijksmonument is na veertig jaar nodig aan vervanging toe. Dat is gelijk de kans om deze eeuwenoude kap op een historisch verantwoorde manier te herstellen en isolatie aan te brengen. Na het aanbrengen van een nieuwe vloer en een vaste trap is de zolder als museumruimte te gebruiken.

klederdracht op zolder erve HofmanStreekdrachten
Momenteel zijn gesprekken gaande om een deel van de enorme collectie Overijsselse streekdrachten, accessoires en sieraden van de in Daarle geboren verzamelaar en klederdrachtdeskundige Wielent Harms over te nemen. Het tentoonstellen van onderdelen van deze nationaal erkende collectie zou een enorme verrijking zijn van het museale aanbod in de regio.

Financiële steun
Dankzij bijdragen van de gemeente Hellendoorn, de provincie Overijssel, de Rabobank West Twente en de A.A. Brediusstichting kunnen de bouwwerkzaamheden eind september beginnen. Deze worden uitgevoerd door door het Nijverdalse bouwbedrijf Hallink & Hammink in samenwerking met Buro Anno 1998 van architect Philip Heitkamp uit Oldenzaal.

Mei volgend jaar (2014) is het museum weer open.